Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Stop de OORLOG tegen je LICHAAM!

door Boele Ytsma op 27 juli 2016 om 15:57 over , , , , , en
27 jul

Vier jaar geleden startte ik mijn bedrijf De Planteneter. Ik was er diep van overtuigd dat de héle wereld baat heeft bij een plantaardige lifestyle. Ik gunde het iedereen: een fit, vitaal en sterk lijf! En het is waar: mensen worden gezonder en vitaler van het eten van groente en fruit, granen en peulvruchten, noten en zaden – ik zie het dagelijks gebeuren. En toch… toch is er één ding dat nóg belangrijker is voor vitaliteit dan groente en fruit: LIEFDE.

Gebouwd voor groente en fruit

Duizenden mensen heb ik begeleid naar een plantaardig eetpatroon. En het heeft altijd gevolgen voor de gezondheid van mensen. Met een gevarieerd plantaardig eetpatroon geef je je lichaam wat het nodig heeft: alle vitaminen, mineralen, micronutriënten en antioxidanten.

En als het lichaam krijgt wat het nodig heeft, gaat het doen waar het voor gemaakt is: herstellen, energie geven, bewegen. Het is gewoon een kwestie van biologie – dit is het eten waarvoor we gemaakt zijn en hier gedijen we het best op. Eenvoudiger kan ik het niet maken.

Oorlog tegen het lichaam

Maar ik heb in de afgelopen jaren ook gezien hoe mensen (meestal vrouwen) op voet van oorlog staan met hun lichaam. Hoe ze zichzelf uithongeren met de vreemdste diëten of zichzelf straffen met verkeerde voeding. Ze hebben geen vrede met hoe hun lichaam is en gaan dus het gevecht aan. Vaak wordt het ook zo genoemd: ‘de strijd tegen de kilo’s’. Maar in werkelijkheid is het geen strijd tegen kilo’s, het is een oorlog tegen het lichaam.

Hét wapen in die oorlog is het ‘dieet’… Diëten zijn er allerlei soorten: van crashdiëten met ingrijpende caloriebeperking tot radicale eiwitdiëten en van sportvasten en detoxkuren tot intermittend vasten.  En natuurlijk is het ene dieet ‘gezonder’ dan het andere dieet, maar hoe het dieet ook heet, het blijft een oorlog. Je wilt met een tijdelijk beperkend eetpatroon snel iets forceren – meestal gewichtsverlies.

Diëten worden daarom ook nooit als fijn ervaren. Je moet vechten tegen wat je eigenlijk zou willen eten. Je moet het uithouden met hongergevoelens. Je moet voortdurend NEE zeggen. Een dieet is werkelijk een gevecht dat je moet volhouden…

Vechten met komkommers

Deze oorlog tegen het lichaam is meestal lang niet altijd uitgewoed als mensen de plantaardige lifestyle ontdekken. En dus wordt de strijd voortgezet, maar nu met nieuwe wapens: komkommers, worteltjes en bananen, volkoren brood... Op zich geweldig gezond eten – daar is niks van te zeggen. Maar het blijft oorlog.

Diëten werken nooit op lange termijn. En dat is niet vreemd: je kunt met geweld en oorlog de vrede immers niet bewaren. Vroeg of laat is de strijd voorbij, stop je met het dieet en veert het lichaam terug naar waar het vandaan kwam. Het oude eetpatroon komt terug en daarmee de ongewenste kilo’s met alle gezondheidsgevolgen van dien. Moedeloosheid en frustratie liggen dan op de loer.

De weg naar vrede met je lichaam

Nee, een dieet zal nooit blijvende verandering brengen. Alleen een werkelijk nieuwe relatie met je lichaam kan dat. Alleen als je vrede sluit met je lichaam en de strijdbijl begraaft, zul je het vertrouwen van je lichaam hervinden. Je lichaam zal zich niet meteen gewonnen geven en met reden: je hebt het vertrouwen in je lichaam lange tijd geleden al opgezegd.

De enige weg naar duurzame gezondheid en vitaliteit is een liefdevolle relatie met je eigen lichaam . Geen oorlog, maar liefde. Liefde voor je lichaam, liefde voor eten, liefde voor het leven. En inderdaad betekent dat: het voedsel dat bij je lichaam past. Straf jezelf niet met rommel uit fabrieken, met gif en chemicaliën, met liefdeloos en levenloos ‘voedsel’, de producten van uitbuiting en geweld tegen dieren. Dat alles kan je nooit helen. Alleen liefdevol voedsel kan je helen.

Een lifestyle van liefde

Maar het betekent dus ook liefdevol omgaan met je eigen lichaam. Weer luisteren naar de signalen van je lichaam en daar naar handelen. Je lichaam geven wat het nodig heeft: voldoende nutriënten én calorieën (jezelf uithongeren hoort daar niet niet bij!), maar ook rust, liefdevolle aanraking, zonlicht. Het betekent: je lichaam vertrouwen, ook als het niet meteen de kilo’s laat vallen – je lichaam maakt geen fouten. Soms heeft het tijd nodig voor herstel en slank zijn is niet altijd de eerste prioriteit voor je lichaam.

Ja, de plantaardige lifestyle is de meest liefdevolle lifestyle die ik ken: het is liefdevol voor je lichaam, liefdevol voor de dieren, liefdevol voor de planeet en al haar bewoners, liefdevol naar de toekomst. Maar wie de keuze voor plantaardig voedsel maakt om de liefdeloze strijd tegen het eigen lichaam voort te zetten, zal de helende werking van deze lifestyle nooit ten volle ervaren.

Kies uit liefde voor liefde!

Boele Ytsma

P.S.: Maak gratis kennis met de plantaardige lifestyle of ontdek hoe jij een liefdevol en vitaal leven kunt leven!

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --