Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Zes redenen waarom je GOEDE VOORNEMENS niet lukten (en zes redenen waarom het wél kan!)

door Boele Ytsma op 28 januari 2015 om 14:50 over , , , , , , , , , en
28 jan

Januari is bijna voorbij. En daarmee zijn de meeste goede voornemens ook wel weer vergeten. Februari is de maand van de desillusie voor veel mensen. Het is toch weer niet gelukt. Je was zo optimistisch begonnen met sporten, met gezonder eten, met koud afdouchen, met minder Facebook… maar de realiteit heeft je ingehaald. Wat nu? Moet je je maar verzoenen met de weerbarstige werkelijkheid? Is verandering gewoon niet mogelijk? Ik heb goed nieuws voor je: veranderen kan wél!

WAAROM LUKTE HET NIET IN JANUARI?

Maar kijk eerst eens eerlijk waarom zoveel goede voornemen stranden in de eerste weken van het nieuwe jaar. Dat komt namelijk niet omdat jij een zwakkeling bent of  onvoldoende doorzettingsvermogen hebt. Je hebt waarschijnlijk gewoon een aantal belangrijke wetmatigheden over het hoofd gezien. Misschien herken je er een paar van.

1. Je startte met de verkeerde motieven

Je wilt afvallen, je wilt 10 kilometer kunnen hardlopen, je wilt stoppen met roken. Het zijn prima doelen. Maar wat is je achterliggende motief? Meestal is het omdat je heel negatief over jezelf denkt. Je vindt jezelf dik of lui of ongezond en je geeft jezelf – als een soort ouder van jezelf – een schop onder de kont. Maar daarmee span je het paard áchter de wagen, want je gaat je voornemen vooral ervaren als ‘straf’. En straf is niet een goede motivatie om te veranderen…

2. Je handelde ondoordacht

Een besluit om op 1 januari iets radicaal te veranderen is zelden goed doordacht. Op de een of andere manier heb je het gevoel dat de bijzondere datum je helpt om dit keer wél te doen, wat je eerder niet lukte. Maar dat is natuurlijk onzin. Veranderen is op 1 januari net zo moeilijk als op 9 april of 23 september.

Daarmee is je besluit om op 1 januari te veranderen niet heel erg doordacht. Misschien zelfs een beetje impulsief. En daarmee heb je ook niet nagedacht over een goede strategie hoe je de verandering gaat aanpakken. Wat doe je als het moeilijk wordt? Hoe hou je jezelf gemotiveerd? Dat soort dingen. Je bent niet goed voorbereid.

3. Je wilde te snel en te veel

Omdat je jezelf (en misschien ook anderen) wilde imponeren met je goede voornemen op 1 januari heb je een indrukwekkend besluit genomen. Drie keer per week sporten. Helemaal geen suiker meer. Stoppen met dierlijk voedsel. En misschien heb je zelfs wel een paar voornemens gecombineerd. Daarmee heb je je eigen vermogen om te veranderen overschat. Een mens kan maar een beperkte hoeveelheid verandering per keer verwerken. Het was dus gedoemd om te mislukken.

4. Je wilde het alleen doen

Het was jouw besluit. Het moest nu toch eens gebeuren. Je wilde je niet langer verschuilen achter anderen. En dat is geweldig: het is jouw leven en jij neemt daarvoor de verantwoordelijkheid. Gefeliciteerd. Maar daarmee dreigt wel een misverstand te ontstaan: het feit dat jij het zélf moet doen, wil niet zeggen dat je het alleen moet doen… Sterker nog: door het alleen te willen doen, maak je het jezelf ontzettend moeilijk. Je had er beter aan gedaan een maatje te zoeken.

5. Je onderschatte de kracht van oude gewoonten

95% van wat we doen, doen we onbewust. Daar denken we niet over na. Het zijn gewoonten en routines geworden. Ook ons eetpatroon is een routine, waar we niet of nauwelijks over nadenken. Als je dat gaat veranderen, vraagt dat heel veel aandacht en energie, gedurende een langere tijd. Dat gaat goed, zolang je die aandacht en energie kunt opbrengen.

Maar zodra de kinderen ziek worden, je collega vervelend doet, de aardappelen aanbranden, er een onverwachte rekening op je mat valt… is je aandacht weg van de verandering die je wilt bewerkstelligen. En dus val je vanzelf weer terug in je oude patroon – dat is immers wat jouw brein kent en kan doen zonder aandacht.

6. Je begreep de werking van je brein niet.

Waarschijnlijk had je gewoon niet door dat je met je goede voornemens helemaal tegen de werking van je eigen brein ingaat. Dat brein wil namelijk helemaal niet veranderen! Ons brein is geprogrammeerd om zoveel mogelijk pijn te vermijden, zoveel mogelijk genot te zoeken en zoveel mogen energie te sparen. Verandering is onzekerheid en kost veel energie. Dus zal het brein er alles aan doen om jouw intenties te saboteren. Wist jij  veel dat er een saboteur in jou zat…

WAAROM LUKT HET NU WÉL?

Nu je dit weet kun je het vanaf nu anders gaan doen. Nee, je hoeft niet opnieuw goede voornemens te bedenken. Je maakt gewoon een plan om op een verstandige manier stapje voor stapje de verandering te brengen die je verlangt. En waarom lukt het dan nu wel?

1. Omdat je het uit zelfliefde doet

De verandering die je wilt brengen doe je niet om jezelf te straffen, maar om jezelf te beminnen. Gezonder eten, meer bewegen, investeren in relaties… het zijn daden van zelfliefde. Je koestert jezelf en verzorgt jezelf, omdat je voelt dat je dat waard bent.

2. Omdat je goede voorbereidingen treft

Je stapt er nu niet zomaar in, maar je maakt een plan. Je weet hoe je het gaat aanpakken. Je kiest een programma of een cursus. Je zorgt voor een stimulerende omgeving. Je vraagt vrienden om je te helpen. Je bedenkt hoe je het gaat aanpakken in moeilijke omstandigheden. Je weet waar je hulp kunt vragen. Veranderen van lifestyle is een serieuze zaak en dat zul je dus ook serieus moeten aanpakken.

3. Je zet kleine stappen

Nu je weet dat hele grote stappen niet goed werken, ben je bescheiden. Je mag een groot doel voor ogen hebben (dat motiveert!), maar je bent bereid om veel, heel veel kleine stappen te zetten. Je hoeft de verandering niet in één keer en ook niet alles tegelijk te doen. Kleine, behapbare stapjes die voldoening geven als je ze hebt gezet.

In de programma’s van De Planteneter veranderen we bijvoorbeeld maar één maaltijd per keer. Eerst het ontbijt, daarna de lunch en je tussendoortjes en pas dan ook het diner en dessert. Op die manier is de kans op slagen veel groter.

4. Je zoekt goede begeleiding

Nee, je doet het niet langer alleen. Dat is misschien wel de grootste winst. Je zoekt een goede begeleiding in de vorm van een maatje, een leraar of een cursus. Jij bepaalt wat je nodig hebt – maar doe het niet alleen.

Ik heb met de programma’s van De Planteneter en als coach inmiddels meer dan duizend mensen succesvol begeleid naar een volledig plantaardig eetpatroon. Stuk voor stuk zijn ze blij dat ze ervoor kozen het niet alleen te doen. Ik nam ze gedurende 28 dagen of 100 dagen bij de hand en hielp hen de stappen zetten naar hun nieuwe leven. Daarna konden ze het weer heel goed zelf. Misschien kan het jou ook helpen?

5. Omdat je nieuwe routines bouwt

Hét geheim van blijvende verandering is het bouwen van nieuwe gewoonten en routines. Weet je nog: 95% van wat we doen, doen we onbewust. Als je eenmaal nieuwe, ‘gezonde’ routines hebben, dan zullen die je helpen als het moeilijk wordt. Bouw dus vanaf het begin bewust aan nieuwe routine. De programma’s van De Planteneter helpen je daarbij.

6. Omdat je je brein fopt met een challenge

Dat je brein eigenlijk helemaal niet wil veranderen is een feit. Maar je kunt dat brein wel te slim af zijn. Als je er een ‘challenge’ van maakt met een beperkte duur (bijvoorbeeld 28 dagen of 100 dagen), valt een deel van het verzet van je brein gewoon weg: 28 dagen plantaardig eten of 40 dagen koud douchen of 100 dagen quats... Je fopt je brein omdat die denkt dat het geen blijvende verandering is. Je maakt er een spel van. En zeg nou zelf: 28 dagen, 40 dagen of 100 dagen iets doen, kan iedereen…

Na die periode van 28 of 100 dagen zul je ontdekken dat je nieuwe routines hebt gebouwd en dat het veel eenvoudiger is om bij je nieuwe lifestyle te blijven dan terug te gaan naar je oude gedrag. Zonder dat je brein het doorhad heb je dus een blijvende verandering doorgevoerd.

Dus… het is tijd om de desillusies van mislukte voornemens achter je te laten en serieus werk te maken van je verlangen naar een ander leven! Doe het!

Maak gratis en vrijblijvend kennis met de programma's van De Planteneter door de gratis 7-daagse basiscursus planteneten aan te vragen.

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --