Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Deze zomer slank én gezond!

door Boele Ytsma op 14 mei 2014 om 16:20 over , , , , , en
14 mei

De zomer komt nu snel dichterbij. De tijd van luchtige bloesjes en strakke T-shirts, zomerse broeken en korte rokjes. Tijd dus om de overtollige kilo’s snel te verliezen. Diëtisten en sportscholen laten je weten dat je in een paar weken weer slank genoeg kunt zijn om trots over straat te gaan of in bikini op het strand te liggen. Maar dan moet je nú wel aan de slag: naar de sportschool of aan het diëten... Ik heb een veel beter idee: kies voor je gezondheid! 

Je lichaam liegt niet

Natuurlijk, je kunt aan de shakes gaan van Modifast of het Cambridge Dieet, je kunt de koolhydraten gaan mijden op de manier van Yvonne Lemmers of Dokter Frank, je kunt 5 keer per week keihard trainen in de sportschool – het zal zeker effect hebben. Je valt wat af, je wordt wat fitter en ziedaar, je hebt je doel gehaald: slank(er) de zomer in. Maar meestal duurt dat niet lang.

Iedereen zou het inmiddels moeten weten: diëten en kuurtjes helpen niet. In tegendeel! Toch willen vooral vrouwen steeds weer geloven dat het deze keer wél helpt – en proberen ze het nog eens. Maar na een paar maanden moeten ze ontmoedigd constateren dat ze gewoon weer terug zijn bij af. Zodra je je gewone dagelijkse eetpatroon weer oppakt, ga je immers weer aankomen. Wat had je anders verwacht? Je lichaam laat zien hoe jij eet – je lichaam liegt niet. Een dieet pakt immers de oorzaak van je probleem niet aan.

Bovendien zijn het meestal diëten die je lichaam schaden. Langdurig te weinig calorieën nuttigen, kan je stofwisseling ingrijpend ontregelen. Soms duurt het jaren voordat je lichaam weer in balans is. En het eten van heel veel eiwitten (wat in tal van diëten wordt aanbevolen) zal je lichaam verzuren en snel verouderen. Veel eiwitten zijn niet goed voor je (lees ‘Het einde van de eiwitmythe’)!  Diëten zijn dus niet alleen zinloos, maar ook nog eens heel schadelijk! Dat zijn al twee redenen om ze te mijden.

Goed nieuws voor moedeloze vrouwen

Steeds weer diëten zonder blijvend resultaat - hoe ontmoedigend is dat? Ik krijg veel e-mails van vrouwen die het niet meer weten. Ze zijn ten einde raad. Ze hebben ongeveer élk dieet en élke kuur geprobeerd. Steeds weer leek het dé oplossing te zijn, totdat ze na verloop van tijd hun oude patroon weer oppakten en hun oude lichaamsvormen terugkregen. Moedeloos geworden geven velen het uiteindelijk op: ‘Kennelijk is een fit en slank lichaam niet voor mij’.

Ik begrijp de moedeloosheid heel goed. Maar de conclusie is in de meeste gevallen voorbarig. Bij alle diëten wordt namelijk het belangrijkste geheim vergeten!

En het is zó simpel! Het geheim van een slank lichaam is namelijk… gezondheid. Een gezond lichaam heeft geen reden om overtollig vet vast te houden, een gezond lichaam wil graag slank zijn. Daarom wil ik je uitdagen om te gaan voor een gezond lichaam… grote kans dat je dan ook slanker wordt! Is dat geen goed nieuws?

Evenwicht

In een eerdere blog ('Gezond zijn is... normaal') heb ik je al eens uitgelegd dat ons lichaam altijd streeft naar evenwicht. We noemen dat homeostase. Ons lichaam wil gezond zijn! Als we met onze lifestyle en onze voeding het lichaam niet schaden, gaat ons lichaam doen waar het voor gemaakt is: gedijen! We staan optimale gezondheid meestal zelf in de weg met onze manier van leven en eten.

Wil dat zeggen dat je onmiddellijk en snel slank wordt als je gezond gaat eten? Ja, soms wel – veel mensen merken binnen een paar weken grote gevolgen. Hun energie neemt toe, pijnklachten nemen af, overgewicht verdwijnt, hun huid wordt schoner, hun hoofd wordt helderder. De gevolgen kunnen indrukwekkend zijn.

Maar soms duurt het veel langer. Er zijn veel factoren die de gezondheid en vitaliteit van je lichaam bepalen. Voeding is een hele belangrijke, maar niet de enige. Hoeveel je slaapt, hoeveel water je drinkt en hoeveel je beweegt zijn allemaal van invloed. En ook je geschiedenis is heel bepalend: als je veel gelijnd hebt in je leven of als je veel medicatie hebt moeten gebruiken, dan zal je stofwisseling behoorlijk in de war zijn. Dan kan de weg naar optimale gezondheid veel langer zijn.

Eten waarvoor je gemaakt bent

Toch is het in mijn ogen de enige betrouwbare weg naar het lichaam dat jij graag wilt hebben: een sterk, vitaal, weerbaar en slank lichaam. Kies voor dus gezondheid! Er zijn geen betrouwbare shortcuts naar een slank lichaam – uiteindelijk zijn dat allemaal doodlopende wegen.

Wat betekent dat, kiezen voor je gezondheid?

Je eerste en belangrijkste stap zal zijn: geef je lichaam het voedsel waarvoor het gemaakt is. Wie eerlijk naar het menselijk lichaam kijkt, moet ontdekken dat het gemaakt is voor planten: groente, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kiemen. Dát is het voedsel waarop we floreren, dat is het voedsel dat het lichaam zijn vitaliteit en kracht weer teruggeeft. Elke planteneter gaat dat ervaren: je lichaam vertelt dat het thuiskomt.

Focus en doel: gezondheid

Nogmaals: niet iedereen heeft binnen een paar maanden het lichaam van zijn of haar dromen. De weg naar het lichaam dat je nu hebt is ook lang geweest – jaren, vaak zelfs tientallen jaren. De weg naar een gezond en vitaal lichaam zal veel korter zijn, maar is evengoed een kwestie van geduld.

Hou daarom je doel helder: je wilt je lichaam gezond maken. Slank worden is een bijproduct van gezondheid. Kies vandaag nog voor een gezonde plantaardige lifestyle.

Stel je voor: deze zomer meer energie dan je in jaren hebt ervaren; of een mooie schone huid die je durft te laten zien als je je zomerkleren aantrekt; of dit jaar nog ervaren wat het is om zonder pijn te leven; of misschien zelfs nog je overtollige kilo’s kwijt… Ik kan het je niet beloven, maar de ervaring van duizenden planteneters die je voorgingen mag je best verwachtingsvol maken. Zolang jij maar helder hebt wat je focus moet zijn: jouw gezondheid!

P.S. 1: Ben je zelf een planteneter en heb je ervaren wat het met je lichaam doet, deel dan eens je ervaringen in de comments hieronder. Je zult er velen mee bemoedigen.

P.S. 2: Wil je meer lezen over gewicht verliezen met plantaardige voeding, lees dan ook eens deze blogs:

P.S. 3: Wil je begeleiding bij de plantaardige lifestyle, overweeg dan eens een cursus van De Planteneter. Hier kun je de gratis 7-daagse basiscursus vrijblijvend aanvragen.

 

 

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --