Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Het einde van de eiwitmythe

door Boele Ytsma op 27 november 2013 om 19:27 over , , , , , en
27 nov

Het zijn twee van de meest hardnekkige misverstanden die er rond gezonde voeding bestaan: het idee dat we véél eiwitten moeten consumeren om gezond en sterk te zijn én de overtuiging dat je alleen goede eiwitten kunt opnemen uit vlees, vis, eieren of zuivel. Het zijn gelukkig ook mythes die heel gemakkelijk kunnen worden ontmanteld. Het tegendeel is namelijk waar.

Oersterke dieren

Laten we eerst gewoon eens om ons heen kijken, voordat we de biologie induiken. Kijk naar de grootste en sterkste landdieren op aarde: de olifant, de giraffe, de neushoorn, de gorilla… allemaal planteneters. Of maak eens een lijstje van de snelste landdieren op onze planeet: de gnoe, de antilope en de haas… opnieuw, allemaal planteneters. Alleen het jachtluipaard is sneller… maar die houdt het dan ook maar 60 seconden vol. Al die grote, sterke en snelle dieren zijn planteneters.

Spieren – daar gaat het om. Volgens de eiwitmythe hebben we veel eiwitten nodig om spieren te bouwen en te onderhouden. Sporters wordt aangeraden vooral heel veel eiwitrijke voeding te consumeren. Bodybuilders maken het helemaal bont: naast hun biefstukjes en kipfiletjes, drinken ze ook nog eens levensgevaarlijke eiwitshakes… allemaal om veel spieren te bouwen. Intussen ruïneren ze hun gezondheid. Maar zo sterk als de gorilla worden ze nooit – en die doet het op fruit en blaadjes. Interessante waarneming, vind je niet?

Oersterke mensen

Ja maar, zul je denken, wij zijn geen olifant of gorilla… wij zijn mensen. En mensen kunnen vast niet wat die dieren wel kunnen: sterk worden van planten. Wij hebben wel vlees, vis en eieren nodig… toch? Mijn diëtist heeft het me zelf verteld…

Mis!

Mag ik je kennis laten maken met Robert Cheeke, Jimi Sitko, Karl Ess of Frank Medrano? Google op hun namen en sidder. Potige mannen, met griezelig grote spieren… en stuk voor stuk planteneters. Of ontmoet eens de legendarische ultralopers als Scott Jurek, Michael Arnstein of Rich Roll. Mannen die hardloopwedstrijden winnen over 100 mijl (160 kilometer!) of 5 volledige triatlons achter elkaar volbrengen. En ook dit zijn allemaal planteneters. Wat vindt je diëtist daarvan?

Waar halen deze sterke en gespierde atleten hun eiwitten vandaan, als ze nooit een hap vlees of slok melk binnenkrijgen? Het antwoord is simpel: van dezelfde bron als de olifant, de koe en de antilope… van planten of de vruchten van planten. Want dat is de eenvoudige waarheid: planten en vruchten bevatten álle eiwitten die we nodig hebben.

Even tussen haakjes: heb je je wel eens afgevraagd waarom vrijwel elke vleeseter in het wild (de leeuw, de tijger, de wolf) uitsluitend plantereters eet? Kennelijk is hun vlees superieur aan dat van vleeseters. Een vleeseter is dus eigenlijk een planteneter-eter. Geeft ook te denken, vind je niet?

Bouwen met Lego

En het is niet moeilijk te begrijpen. Tijd voor een beetje biologie. Eiwitten bestaan er in duizenden soorten en elke soort eiwit heeft een specifieke functie. In ons lichaam hebben we eiwitten nodig voor structuur (de cel), transport, chemische omzettingen (stofwisseling dus), communicatie en regulatie. Het zijn de bouwstenen en de werkpaarden van ons lichaam. Eiwitten zijn essentieel in ons lichaam.

Ons lichaam bouwt elk specifiek eiwit zelf uit twintig verschillende aminozuren – zeg maar: de bouwstenen van eiwitten. Je zou ze kunnen zien als Legoblokjes. Alle eiwitten die we via voeding in ons lichaam krijgen, worden eerst ‘uit elkaar’ gehaald tot losse aminozuren. En met die losse aminozuren (Legoblokjes) gaat het lichaam weer nieuwe eiwitten bouwen. Goed beschouwd hebben we dus geen eiwitten nodig, maar aminozuren.

De meeste aminozuren kan ons lichaam zelf maken, maar voor acht aminozuren zijn we aangewezen op onze voeding, die kunnen we niet zelf maken. Daarom worden die acht de ‘essentiële aminozuren’ genoemd – we kunnen niet zonder! Het is dus zaak om voldoende van deze essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Een belangrijke rekensom

En nu het goede nieuws: die acht essentiële aminozuren vind je in overvloed in álle plantaardige voedsel. En niet alleen dat, maar ook nog eens in hoeveelheden die heel geschikt zijn voor menselijke consumptie. Fruit bevat zo’n 3-6% eiwitten, veel groenten 10 tot wel 15% en peulvruchten, noten en zaden kunnen zelfs wel 30% eiwitten bevatten. Als je evenwichtig en gevarieerd plantaardig eet zullen daarmee zo’n 7-12% van je calorieën van eiwitten komen (beetje afhankelijk van wát je precies eet).

En laat dat nou ook de hoeveelheid eiwitten zijn die je nodig hebt. De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) beveelt 33-71 gram eiwitten aan en dat is bij een gemiddelde consumptie van 2000-3000 kCal ongeveer 7 tot 10% van de totale calorie-inname. Kortom: een planteneter krijgt ‘van nature’ de ideale hoeveelheid eiwitten. Je zou bijna denken dat het zo bedoeld is…

Overvloed stinkt

Vlees, vis, eieren en zuivel zijn dus niet nodig voor de eiwitten – zoveel is duidelijk. Maar kan het kwaad? Dat is nog een belangrijke vraag. Schaden wij ons lichaam als we wat extra eiwitten consumeren in de vorm van dierlijke producten? Het antwoord is zondermeer duidelijk: ja!

Dierlijke eiwitten doen ons lichaam geen goed. Allereerst is het te veel. Wie regelmatig vlees, vis, eieren of zuivel consumeert krijgt makkelijk 20-30% van zijn calorieën uit eiwitten. Wie een eiwitdieet volgt (zoals het Ducan-dieet of het Dr. Frank-dieet) krijgt zelfs nog meer eiwitten binnen. Ons lichaam kan al deze eiwitten niet gebruiken en zal ze gaan verbranden als brandstof. Dat levert allerlei akelige bijproducten op, zoals ammoniak. Vooral de nieren hebben zwaar te leiden onder deze verwerking van overtollige eiwitten. En je gaat er ook nog eens van stinken.

Rimpels en kale koppen

Verder leidt overconsumptie van dierlijke eiwitten tot snellere veroudering. Ook dat is begrijpelijk. Dierlijke eiwitten bevatten namelijk veel van het aminozuur methionine. Dit aminozuur is het ‘basisblokje’ voor de bouw van nieuwe eiwitten. Methionine geeft de impuls tot groei. Daardoor verloopt de veroudering van ons lichaam sneller. Je ziet het ook: kijk naar de mensen die langere tijd eiwitrijk eten: hun huid veroudert en hun haar valt uit!

Kortom: ja, eiwitten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en sterke spieren. En al die nodige eiwitten (of aminozuren) krijg je binnen met groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Dieren eten is niet nodig en zelfs heel schadelijk. Wie gezond, sterk en oud wil worden kan maar het beste eten waarvoor hij of zij gemaakt is: planten en hun vruchten!

P.S. In mijn boek Ik ben een planteneter. Net als jij vertel ik meer over eiwitten. Je kunt het boek hier bestellen. 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --